Skip to main content

Alfen is eerste AC-laadpaalproducent met OCPP 2.0.1-certificering

Alfen is de laadpaalleverancier van Mobilitics en we zijn verheugd om te delen dat Alfen als eerste AC-laadpaalproducent de nieuwste OCPP-versie 2.0.1 certificering heeft behaald. Alfen produceert al sinds 2008 EV-laadapparatuur en blijft vooroplopen in de industrie. Alfen is de eerste Europese AC-laadpaalfabrikant met certificering voor 2 essentiële modules: Core en Advanced Security.

Deze certificering zorgt voor belangrijke voordelen voor onze klanten. Nu OCPP 2.0.1 is geïntegreerd in het Alfen hardwareplatform op de nieuwste openbare laadpalen, zijn de Twin 5 en Twin 5 Plus nog veiliger en eenvoudiger in gebruik. Een CSMS biedt real-time monitoring, beheer en onderhoud van EV-laadinfrastructuur.

Communicatie nog beter beveiligd

Met deze nieuwe OCPP-versie is de communicatie tussen het CSMS en de EV-laadpaal nog beter beveiligd. De gecertificeerde modules Core en Advanced Security voorkomen dat derden ongewenst toegang krijgen tot de laders, waarna ze het dataverkeer zouden kunnen onderscheppen. Ontwikkelaars zoals Alfen willen te allen tijde voorkomen dat kwetsbare punten in de beveiliging het gebruik van laadpalen in gevaar kunnen brengen.

Met OCPP 2.0.1 biedt Alfen nog meer mogelijkheden om laadpalen rechtstreeks vanuit het systeem te beheren. Deze vooruitgang is een antwoord op de groeiende vraag naar slimmere en efficiëntere laadoplossingen, waarmee laadpuntbeheerders meer flexibiliteit en controle hebben over hun laadinfrastructuur.

Voor EV-rijders een volgende stap naar twee belangrijke functies

Voor EV-bestuurders maakt deze ontwikkeling de weg vrij voor twee belangrijke features onder de internationale communicatiestandaard voor EV-laden genaamd ISO15118. Hoewel de functies nu nog niet aangeboden worden, heeft Alfen dus wel de volgende stap genomen om ons voor te bereiden op de toekomstige integratie:

  1. Plug & Charge – hiermee kan een laadsessie worden gestart door simpelweg het voertuig aan te sluiten, zonder verdere identificatie.

  2. Bidirectioneel laden, ook wel V2G (Vehicle-2-Grid) genoemd – een langverwachte technologie waarmee energie uit de accu van het elektrische voertuig kan worden teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Gebruikers kunnen dan hun huis of kantoor voorzien van elektriciteit uit hun EV, of het net ondersteunen tijdens piekuren.

Beter communicatie in de laadinfrastructuur

Open protocollen, zoals OCPP 2.0.1 en ISO 15118, spelen een belangrijke rol in het versnellen van de overstap naar elektrisch rijden in Europa. Ze bevorderen en stroomlijnen de communicatie in de laadinfrastructuur. Deze twee standaarden samen maken elektrisch rijden nog aantrekkelijker door obstakels weg te nemen en duurzamer vervoer in Europa te promoten.

Heeft u interesse in of vragen over Alfen laadpalen?

Wilt u meer informatie over laadpalen van Alfen? Of heeft u interesse om Alfen laadpalen te installeren op uw privé of werkterrein? Wij zijn gespecialiseerd in het adviseren en leveren van allerlei laadoplossingen. Schroom daarom niet om contact met ons op te nemen, wij denken graag mee om u verder te helpen.

Tel. 088 - 374 97 49
E-mail: info@mobilitics.nl

Contactformulier

Wij gebruiken cookies bijvoorbeeld om de website te verbeteren en te analyseren, voor social media en om ervoor te zorgen dat je relevante advertenties te zien krijgt. Bij akkoord geef je ons toestemming voor het gebruik van noodzakelijke, functionele en optimale cookies op onze website.